Sometimes Im the model


Its not mine, but its real


Jag har en bror


utsikt 2


I do.


Jump down turn around


p.s den har faktiskt myyri tagit, men jag redigerat.

I am not afraid of the dark.Love....

your sweethurt

your sister and family

friendshipAnimalsLIFE


let off the rockets!


utsikt


Agda vs Alma


seven ghosts are like one nightmare


Blue is a wonderful color..black n white 3
svart och vitt i färg 3


fridablogg.ratata.fi


svart och vitt i färg 2


sepia


old fashion

Lips taste like sugarCan you find the rainbow?svart och vitt i färg 1


black n white 1Drop..drop..drop


Copyright

Copyright Lagen                              

Vad är upphovsrätt/copyright?
Copyright/upphovsrätt är en lag som skyddar ALLT du skapar, tar du en bild med en kamera har du copyright på den bilden, skapar du en bild i photoshop har du copyright på den bilden, målar du en tavla har du copyright på den tavlan, skriver du en text har du copyright på den texten, allt du skapar äger du. Man kan säga att om jag skriver "copyright Julia" så betyder det ungefär "ägs av Julia". Om du tar en bild ifrån någon annan och sprider vidare så bryter du emot lagen, däremot är det tillåtet att spara en bild på din dator och bara ha den där och inte visa den för andra, men så fort du lägger ut den på internet så bryter du emot upphovsrättslagen.
Du skulle väl knappast gå och sno grannes hund va? det är precis samma sak som om du skulle sno någons bild.

Även om det är lagligt att spara och bara ha bilden på din dator, skulle jag uppskatta att ni inte gör detta!


Men vad kan hända om man tar en bild då?
Det som kan hända är just att denna personen har rätt att gå direkt till polisen och anmäla dig, hur enkelt som hellst kan polisen plocka fram information om dig och kan få reda på exakt var du bor och vad du heter. Personen kan i sin tur kräva skadestånd som brukar ligga på ungefär 4000kr/bild. För dem pengarna kan man köpa en systemkamera eller en hund så det är ganska mycket pengar så att säga. Du kan även få fängelse...
Ifall jag hittar mina bilder någonstanns kommer jag troligen att polisanmäla! Så, skaffa istället en egen kamera och fotografera med.


Men om jag inte är straffmydig då?

Straffmyndig blir man först man är 15år, men tro inte att du är fri bara för att du inte kan bli straffad. Dina föräldrar får ta straffet istället, de får betala skadeståndet och de riskerar att hamna i fängelse. Jag kan inte tänka mig att dina föräldrar skulle uppskatta det..
Så låt bli mina bilder!


Men jag visste ju inte att de var olagligt...
För att få använda en bild eller vad det nu är frågan om måste man ha fotografens tillstånd. Står det klart och tydligt att du inte får använda bilderna på sidan du hittat så ska du inte använda dom. Du kan ju ändå fråga ifall fotografen kan göra ett undantag. Men säger fotografen nej, ska du inte gå och kopiera bilderna ändå. För då gör du ett olagligt brott.
Jag vill inte låna ut mina bilder och acepterar du inte detta och kopierar ändå, då kommer jag att göra en polisanmälan.


Vad betyder dedär c i cirkeln på vissa bilder? ( © )
Det är som en slags förkortning av copyright.

Men om det inte står copyright eller © på bilderna får jag ta dem då?
Nej, man behöver inte skriva NÅGOT som hellst på bilderna för upphovsrättslagen är som vilken lag som hellst, bara för att din granne inte har sagt åt dig att du inte fick stjäla hans hund så betyder det inte att du får, eller hur?

Men vilken bild får jag då använda?
Dina egna och alla bilder som det står PÅ eller någonstanns runt om specifikt att just DEN bilden får man använda som en s.k gratis bild även kallad stock photo på engelska. Så ser du en sida där de står "stock photo" så läs nogrannt igenom avtalet för användandet och titta väldig noga efter hur, vad och när du får använda bilden innan du använder dig utav den. Förstår du inte engelska fråga en vuxen eller låt helt enkelt bli att använda bilden.
Och mina bilder är INTE så kallade "sthock photo"/lånebilder/tillståndsbilder


Men om man har ändrat på bilden då?
Fortfarande har inte du copyright på bilden, spelar ingen roll hur mycket du ändrar, om du så bara skulle ta ett öra av t.ex hästen på bilden så tillhör just den bilden på örat fotografen och du måste fortfarande följa fotografens krav. (som kanske är att skriva hennes/hans namn på bilden).Varför jag har lagt upp denna text på min hemsida är för att jag vill att alla ska förstå vad copyright betyder. Just denna text är speciellt framtagen för copyright av fotografier, eftersom detta är en fotohemsida. Jag har tagit upp det viktigaste, kopierar ni ändå mina bilder så kan ni inte skylla på att "Jag visste inte.." eller "Set stod ingenstanns.." eller "Jag vet inte vad Cpopyright är.." För det står här på min sida, specifikt vad copyright är!


Välkommen till min fotoblogg.

Här kommer jag lägga bilder jag tagit, och alla bilder har ett stort copyright på.
Kommentera gärna, eller bara kolla och så.

Ibland kan jag lägga bilder från andra sidor, men då skriver jag varifrån bilderna är, alla andra kommer jag ha tagit själv med min CANON EOS 500D och redigerat på några. :)

//Mando.


RSS 2.0